Vooral niet zeuren over de oorlog ...
Theo Bakker
Stadsdichter van Harderwijk (2013-2016)
Press Baker Theo Bakker Gedichten Column Contact

VOORAL NIET ZEUREN OVER DE OORLOG ...

Vandaag (29-10-2014) las ik twee berichten in de krant die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar die ik in deze column met elkaar wil verbinden. Het eerste bericht ging over het bezoek van onze koning en koningin aan Japan. In hun kielzog reist minister Henk Kamp van Economische Zaken mee, met een grote zakelijke delegatie.

Men wil handel drijven en naar de toekomst kijken, en  vooral  niet teveel gedoe over de oorlog las ik in de krant ...


'Nee, het is ook zo lang geleden, daar willen we toch geen gedoe meer over hebben ... Birma spoorweg ... niet teveel over praten ... troostmeisjes, ach wat zeuren ze toch ... Niet teveel gedoe dus. Dat Japan de geschiedenis herschrijft en de moordpartijen in China en Korea weglaat uit de geschiedenisboekjes ... vooral niet over zeuren. Eigenlijk kunnen we de geschiedenis het beste gewoon vergeten! Onze koning en minister-president hebben geschiedenis gestudeerd omdat het een gemakkelijk vak was en zeker niet om er over te zeuren. Eigenlijk kunnen we het maar het beste gewoon vergeten. Wat zouden we moeilijk doen? Zand erover ...’ Dat voorkomt ook een hoop gedoe. 4 & 5 mei? Afschaffen! 15 augustus? Waar gaat het over ... Kortom, het leven wordt er eenvoudiger en gemakkelijker van.


Wie de foto expositie 'Troostmeisjes' van Jan Bannink en Hilde Jansen heeft gezien, weet dat zij het niet hebben vergeten en dat ze het ook nooit kunnen vergeten. Het zwijgen van Japan maakt dat er niet gemakkelijker op, want als er een ding is wat mensen graag willen is erkenning. Erkenning voor fouten die zijn gemaakt, erkenning voor het leed dat hun is aangedaan, erkenning voor misdaden die zijn gepleegd in naam van de keizer van Japan! Japan betreurt het dat de relatie met Nederland door de oorlog is beschadigd. Japan zou de relatie kunnen verbeteren door excuus te maken aan degenen die er persoonlijk slachtoffer van zijn geworden en die er nu, na bijna 70 jaar, nog onder lijden.


Dat brengt met op het tweede artikel.

Een verdachte moet sorry kunnen zeggen tegen slachtoffers en nabestaanden zonder dat hij daarmee schuld bekent. Nu worden spijtbetuigingen gezien als erkenning van aansprakelijkheid, wat verzoening tussen twee partijen moeilijk maakt, zegt scheidend president van de Hoge Raad Geert Corstens in een interview.


Dit zou ook moeten kunnen in de internationale politiek, bedacht ik me, toen ik deze stukjes kort na elkaar las. Japan zou excuus moeten kunnen maken, zonder dat dit direct lijdt tot aansprakelijkheid en claims. Misschien geeft dat de erkenning waar nog zoveel mensen op wachtten en misschien dat de verhoudingen daar wel beter van worden.

En, dan hoeven we er  ook niet meer steeds over te zeuren ...


Van de expositie Troostmeisjes is een indrukwekkend fotoboek verschenen (€ 89,90).

Een beetje prijzig, maar misschien een mooi relatiegeschenk voor de keizer van Japan. Een foto zegt soms meer dan duizend woorden ...