Vroeger was het beter
Theo Bakker
Stadsdichter van Harderwijk (2013-2016)
Press Baker Theo Bakker Gedichten Column Contact

VROEGER WAS HET BETER

‘Vroeger was het beter’, althans dat vinden veel mensen blijkt uit recent onderzoek.

Ondanks de IPod verlangen we terug naar het ‘mens erger je niet’ en het gezellige ‘ganzenbord’. Ons moderne hybride vervoermiddel laten we graag staan voor een stoere Kreidler of voor een tochtige Citroen 2CV en de madiwodovr-show van Paul de Leeuw ruilen we graag weer in voor ‘Een van de Acht’ van Mies Bouwman. Wat dat laatste betreft kan ik met de doelgroep van het onderzoek meevoelen, want zelden is er zoveel onbenul op de buis als tegenwoordig. Reclame onderscheidt zich daarbij nog in positieve zin en omdat het merendeel van de zendtijd tegenwoordig reclame is, is het nog enigszins aan te zien. Maar wat dat betreft was het vroeger inderdaad beter.


Of het op andere gebieden vroeger beter was is nog maar de vraag. In de tijd van de Solex en kolenkit was het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Voor de gemiddelde Nederlander was het buffelen. Vraag medewerkers aan de Afsluitdijk nog eens hoe het met de werkomstandigheden was gesteld en vraag de oude verpleegsters eens hoe gezellig het was om tien nachtdiensten te draaien? En, hoe grimmig was het in de ´Koude Oorlog´ met een Rus in de voor-, en een kernraket in de achtertuin?


Misschien was het gezinsleven vroeger knusser en waren we met minder tevreden.

Of misschien werd er, ondanks het feit dat de mobile telefoon een onbekend fenomeen was, meer met elkaar gepraat. En misschien waren de media wat minder schreeuwerig dan tegenwoordig. ‘Geen Stijl’ is tegenwoordig de norm en dat is dan ook precies waar de schoen wringt. Politici waren vroeger ook opportunistisch, maar hielden de schijn van algemeen belang en deftigheid nog een beetje op. Sinds Pim en Geert weten we dat het straatvechters zijn die geen enkele moeite meer doen om dat te verhullen, maar of dat beter is, is vooralsnog de vraag.