Woodstock
Theo Bakker
Stadsdichter van Harderwijk (2013-2016)
Press Baker Theo Bakker Gedichten Column Contact

WOODSTOCK

Vorige week stond er een klein berichtje in de krant dat melding maakte van het overlijden van Richie Havens, een Amerikaanse folkzanger. Op zich niet zo bijzonder ware het niet dat een maand eerder melding werd gemaakt van het overlijden van Alvin Lee, de leadzanger van de groep ‘Ten Years After’. Voor wie dat niet zoveel zegt een stukje geschiedenis: in 1969 werd in de Amerikaanse staat New York het popfestival Woodstock gehouden, een driedaags muziekfestival waar men voor 8 dollar per dag kon genieten van de ‘pop’ muziek van toen. Veel bekende groepen en artiesten traden er op, o.a. Jimmy Hendrix, Jannes Joplin, The Who, Santana, Crosby, Stills, Nash & Young en ook de al eerder genoemde Richie Havens en Alvin Lee. Richie Havens opende het festival met het nummer ‘Freedom’ en Alvin Lee speelde ‘Going Home’ als een bezetene.


Uiteraard was ik daar niet bij, ik was toen 13 jaar, woonde in Hillegom en had nog nooit van Woodstock gehoord. Waarom het toch bekend is geworden is door de prachtige film die van het festival is gemaakt en die je keer op keer kunt zien. Het is de hippiecultuur op z’n hoogtepunt en de wereld van Woodstock lijkt loom, vredig en muzikaal. Zoveel mensen in zo’n sfeer bij elkaar en dat zonder uitgebreide beveiliging! Peace & Love!

Het is vreemd om je te realiseren dat de meeste mensen die daar aanwezig waren nu al flink op weg naar de ouderdom zijn. Een 20’er van toen, is een 65’er van nu en de mensen die wat ouder waren zijn inmiddels hoog bejaard. Jimmy Hendrix en Jannis Joplin stierven al kort na Woodstock ten gevolge van een overdosis. Richie Havens en Alvin Lee zijn ouder geworden maar nu dus ook overleden. Maar dank zij de film Woodstock en You Tube kun je ook nu nog van hun virtuoze muziek genieten. Woodstock forever!Woodstock (voluit Woodstock Music & Art Fair) was een muziekfestival dat van 15 t/m 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van de melkveehouder Max Yasgur. Het festival had als motto "3 Days of Peace & Music".


Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek.